Tanzania - drömmen om Afrika


Många är de som drömt om att uppleva Afrika. Att en så enorm kontinent kan förenklas ner till en plats är på många sätt svårt att greppa men på vissa sätt också begripligt. Ofta när det pratas om att resa till Afrika så menas Afrika söder om Sahara och kanske än mer specifikt, södra och östra Afrika. Det är i dessa delar av jordens näst största kontinent som man kan uppleva det vilda och vackra som så många drömmer om. Enorma öppna vidder med hjordar av vilda djur, rytande lejon och frustande gnuer. Ingenstans finns detta att uppleva så som i Tanzania. Tanzania är på många sätt drömmen om Afrika.



I Tanzanias enorma nationalparker och reservat lever hälften av alla Afrikas lejon. I Selous Game Reserve i södra Tanzania finns fler elefanter än någon annanstans. I Katavi i västra Tanzania samlas i torrsäsongen hjordar på tusentals bufflar vid de allt färre vattenhålen . I Serengeti vandrar 2 miljoner gnuer i en årlig cykel medsols i ständig jakt på grönare bete. I Ngorongorokratern betar noshörningar bland lejon där hanarna har den karakteristiska svarta manen. Vidderna är enorma och djurlivet så att du tror att du färdats tillbaka till en tid före människan eller förflyttats till ett sagoland. 

Tanzania har, till skillnad för en del länder i södra Afrika, strikta regler kring att köra på egen hand i safariparkerna. Detta innebär att ni inte möter horder av self drives i Serengeti eller i Ruaha



Ökenlo (Caracal) i Ngorongorokratern i Tanzania

Vilken del av Tanzania ska man då besöka för att få den allra bästa upplevelsen? I Serengeti och Ngorongorokratern hittar ni det vildaste djurlivet. i Tarangire finner ni enorma baobabträd och stora hjordar elefanter. I Selous kan ni sitta i en båt och se elefanterna simma över floden alldeles intill er. I Ruaha och Katavi kan ni åka i timmar över tillsynes ändlös savann och spana lejon utan att möta en enda safarijeep. Tanzania har något för er som åker på safari för första och kanske enda gången så väl som för naturälskaren som vill uppleva vildmark helt utan anda människor. 


Kommentarer