Klimatet är den viktigaste frågan

En dag för sisådär tio år sedan (eller kanske 7-8 jag är osäker) pratade jag med en man i norra Tanzania. Han bor på landsbygden cirka två timmar sydväst om Ngorongorokratern. Han livnär sig (eller gjorde i alla fall då) primärt på att odla lök som han sedan säljer till marknaden. Jag frågade honom om  hur det är att odla lök och att försörja sig själv och sin familj som jordbrukare. Det han pratade mest om var klimatet som förändras. Han kunde inte lita på regnen. Variationer i vädret har naturligtvis alltid förekommit men han pratade om nya variationer. Varmare väder, kallare väder, regnigare väder, torrare väder som varierade enligt nya mönster. Detta var snart tio år sedan och denna man som saknar högskoleutbildning och gymnasieutbildning visste det redan då; klimatet förändras. Hans bild var naturligtvis bara klimatet lokalt där han bodde men vi vet idag att det är en sanning för alla delar av vår planet.



Vi förflyttar oss några timmars färd österut till den plats där Kilimanjaro reser sig majestätiskt över Östafrikas savann. Jag har sett Kilimanjaro återkommande sedan år 2000 och det finns ingen tvekan; de stora glaciärerna försvinner. Jag minns att första gången jag var där år 2000 pratade det om att de skulle vara borta kanske 2025 eller 2030 och det stämmer sannolikt. Jag har pratat med Kilimanjaro guider som vittnar om att de försvinner med alarmerande fart.

Vår relation till Östafrika har historiskt varit bistånd. Vi försöker hjälpa dem att minska fattigdom genom bistånd statligt och genom organisationer. Det som idag påverkar dessa länder mest i ett stort perspektiv är dock klimatförändringen och dessa länders sårbarhet inför klimatförändringen.

En bidragande faktor till klimatförändringar är flyg. Flyg släpper ut mest av alla transportmedel. Det står visserligen "bara" för 3-5 % av utsläppen globalt (Källa: https://www.naturskyddsforeningen.se/flygfaq) men det ökar och för människor i Sverige och liknande länder är det enklaste sättet att minska "sina egna" utsläpp att sluta flyga och/eller sluta äta kött.

Att sluta flyga skulle alltså vara bra för Östafrika. Men. Turismen (turister anländer nästan uteslutande med flyg) är en viktig sektor i dessa länders ekonomi och drastiskt minskad turism skulle leda till många förlorade jobb. I dagsläget finns ett enda alternativ till att inte flyga till Östafrika och det är att klimatkompensera sin resa till Afrika. Genom klimatkompensering ser ni till att lika mycket CO2 som ni släpper ut med ert flyg sparas eller fångas in på en annan plats. Genom att klimatkompensera med en certifierad partner kan ni dessutom bidra till att skydda miljöer och förbättra livet för människor som riskerar att drabbas av klimatförändringar.

Kommentarer