Mina tips för en lyckad safari i Tanzania

Safari i Tanzania är en upplevelse för livet som jag tycker att alla skulle unna sig om de har möjlighet. Att komma in i Serengeti är som att uppleva en förlorad värld. En värld där djuren fortfarande strövar fria över enorma vidder. En värld där du sitter vid lägerelden på natten och lyssnar till ljudet av rytande lejon och ylande hyenor.


Caracal är ett nattaktivt kattdjur och vi hade enorm tur som såg detta vackra djur på nära håll på förmiddagen i Ngorongorokratern. 

Om ni vill göra en safari i Tanzania så kanske ni börjar med att leta information om snabbt blir översköljda av tips, råd, måsten och "vad som ska undvikas". Mitt främsta tips till er är att kontakta en safariarrangör och prata med någon som verkligen vet. Blir inte en safari i Tanzania dyrare om vi bokar via en resebyrå då? Jo det kan den bli men den blir med allra största sannolikhet också mycket bättre. Om ni bokar på egen hand riskerar ni att få en av Tanzanias många (!!) mindre seriösa safariföretag och kanske kommer spendera er safari med ändlösa transporter mellan parker och bo på undermåliga lodger. Andra tips jag har för en lyckad safari i Tanzania:

  • Planera er rutt efter årstiden. Stora delar av Serengeti, till exempel, är fantastiska året om, men i vissa delar variera djurlivet mellan olika tider på året. Södra Serengeti (Ndutu) är mer eller mindre ett måste under perioden december - mars. Mellan juli och november gör ni dock bäst i att undvika denna del av parken. Under den svenska vintern kommer det lite regn till Ndutu och med regnen kommer grönt gräs vilket i sin tur drar till sig enorma hjordar gnuer, zebror och Thomsons gaseller. Detta innebär också att rovdjur som lejon och hyena är aktiva under denna period. Mellan december och mars är Ndutu den bästa platsen i världen att se den stora migrationen. Även Tarangire är en park med stora variationer i djurliv mellan olika tider på året. Tarangire är som bäst juli - november och väsentligt mindre bra andra delar av året. Detta har att göra med att Tarangire, liksom Ndutu i södra Serengeti är torrt under stora delar av året. Under de torraste månaderna samlas djuren kring de få kvarvarande vattenhålen och floderna, samt den stora våtmarken i Östra Tarangire. När det regnat i december sprids djuren över ett större område och är svårare att se.
  • Planera tillräckligt med tid i respektive park. Det är bättre att stryka en park än att stressa igenom ett program så att ni inte hinner se de platser ni besöker. 
  • Serengeti ska alltid ingå i er safarirutt i norra Tanzania. Serengeti ät norra Tanzanias största och djurrikaste park. Möjligheterna att se stora rovdjur som leopard, lejon, gepard och hyena är oöverträffade.
  • Vill ni undvika andra turister men samtidigt se mycket djur, besök Ruaha National Park i södra Tanzania
  • Åk ut på safari tidigt och stanna ute ända tills parken stänger. Det är bättre att ta en lång lunch och siesta mitt på dagen. Safari är som bäst innan 9 på morgonen och efter 15 på eftermiddagen.
  • Lägg in några dagar på stranden efter er safari. Att ha en vecka eller i alla fall några dagar på Zanzibars fantastiska stränder efter en safari är en perfekt avslutning på en resa. Lugnet som sänker sig över er på Zanzibar är perfekt för att låta intrycken från er safari sjunka in. 
  • Se till att boka er safari med en sveks researrangör få att få den trygghet som paketreselagen innebär. Kontrollera vilken safariarrangör i Tanzania er svenska arrangör använder sig av. Det är viktigt att de har ett tillförlitligt safariföretag i Tanzania.

Naturligtvis finns massvis med annat att tänka på inför en safari men detta var i alla fall några tips. 















Kommentarer