Kilimanjaro - skapa dina egna magiska ögonblick


Kilimanjaro är ett av de där orden, ett av de där namnen, som bara det nämns skapar en mystik och en längtan. 

Afrikas högsta berg med den legendomspunna vita toppen har figurerat i klassisk litteratur, Ernest Hemingways’ ”The snows of Kilimanjaro” till exempel, filmer, böcker och otaliga natur och reseprogram. Många av oss har nog någon gång drömt om att vandra uppför Kilimanjaro, från glödhet savann genom regnskog, hedlandskap och alpin öken hela vägen till kanten av kratern allra högst upp på den afrikanska kontinenten.
Låt mig ta er med på en drömsk vandring längs stigarna uppför Afrikas mäktigaste berg. Ni startar er resa i den lilla staden Moshi i norra Tanzania, där hettan är dallrande och ständig närvarande i alla fall 8 månader om året. Från Moshi kör ni längs bergets fot på asfalterad väg och svänger därefter in på en slingrande skumpig väg som tar er uppåt. Sakta byts savannens gulbrända öppna horisont ut mot gröna träd, bananplantager, kaffebuskar och små grönskande byar. Redan vid er startpunkt kommer ni att känna att hettan bedarrat, det är inte lika varmt här som i Moshi.


Ni startar er vandring och går brant uppför genom tät regnskog. I den täta skogen omkring er lever fåglar och apor. Stigen tar er snabbt uppför, det känns i låren och lungorna. Vid slutet av den första dagen blir skogen glesare. Första natten faller ni nästan direkt i en djup sömn. Dagen vandrar ni ut ur skogen in i ett öppet hedlandskap med stenar och glesa buskar. Dimman kan vara tät på morgonen men när den lättar börjar vyerna öppnas för er och ni får den första känslan av att det börjar bli högt. 

Efter de två första dagarna väntar dagar med vandring uppför och nerför. Genom fantastiska dalgångar, uppför och nerför branter och för vidunderliga formationer som det majestätiska Lawa Tower på mer än 4 500 meters höjd.

Från ert läger på 4 700 meters höjd (dit ni när efter 5 dagar) startar ni mitt i natten ert försök att ta er hela vägen till Uhuru Peak. Var beredda på att det är tufft, den tunna luften tar på er ork, det är långt till toppen och ni har redan vandrat uppför i fem dagar. När ni väl står på toppen kommer allt att vara bortglömt dock. Nu har ni nått era drömmars mål och står vid Uhuru Peak på toppen avKilimanjaro

Grattis, du tog dig ända hit! Jag kan lova dig att du aldrig kommer glömma vare sig resan eller din stund vid målet. 









Kommentarer